Inloggen Registreren

Login op je Daddy account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Mij onthouden

Daddy account aanmaken

Alle velden met een (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord herhalen *
E-mail *
E-mail herhalen *

Affiniteit ouders

Je kent het gevoel misschien wel. Je kindje wil alleen maar door mama naar bed worden gebracht en niet door jou. Maar op het moment dat zij aan het rijden is, wil hij alleen maar dat jij naast hem zit en met hem praat. Hoe kan dit en hoe ga je er eigenlijk mee om?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat affiniteit van je kind voor een ouder heel normaal is. Er wordt zelfs gesuggereerd door hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, Alfred Lange, dat het heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind is om zich te kunnen identificeren met hun ouders. Dat sommige kinderen daarbij de voorkeur hebben voor een ouder zou dan compleet logisch kunnen zijn.

Het is een fase
Er wordt wel eens gezegd dat zoiets een fase is en dat klopt ook. Hoewel een kind net als een ouder met de ene persoon meer affiniteit heeft dan met de ander, zal je kindje zijn voorkeur ook laten bepalen door wie hem het meest opvoed of wie het beste met hem kan omgaan. Baby’s en peuters zijn geneigd om naar degene die hen het meest opvoed te gaan. Het maakt dan niet uit of dat de vader of de moeder is.
Kinderen zoeken vaak onbewust degene op die hen het beste kan helpen in een situatie en soms is de ene ouder wat makkelijker in het helpen van de kleine dan de ander. Is er iets mis met jou of hoe jij je kindje opvoed? Nee, dat is er niet.

Overcompenseren is overkill
Als je het gevoel hebt dat je kindje meer trekt naar je vrouw dan naar jou, probeer dan niet je kind voor je te winnen. Dit werkt niet. Wees gewoon jezelf en verwen je kindje niet meer dan je partner. Probeer ook zeker geen wedstrijd te maken met je partner om de aandacht van je kindje. Je kindje merkt dit en het kan spanning opleveren in je relatie die niet ten goede komt van jullie of de kleine. Blijf jezelf en stel samen met je partner regels op waar je kindje zich aan moet houden, of het nu met jou of de partner is. Je kindje geeft geen voorkeur aan jou als je alles toegeeft, want je kindje heeft structuur en regels nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en dat weet hij. Bijna altijd gaat zo’n fase dan ook vanzelf weer over. Bedenk je dat, ondanks dat je kindje misschien vaker door mama wil worden getroost, je kindje heel veel van je houd en ontzetten loyaal is naar je. Twijfel daar niet aan.

Tips om deze fase door te komen:
  • Trek samen 1 lijn en zorg dat jullie het eens zijn in bijzijn van de kleine.
  • Maak er absoluut geen wedstrijd van met je partner.
  • Probeer niet krampachtig liefde te winnen, maar wees gewoon jezelf. Dat vinden jijzelf en je kindje veel fijner.
  • Doe alleen dingen waar je zelf achter staat. Kijk naar je partner als je kindje meer naar haar toe trekt en kopieer wat zij doet.
  • Zorg er samen met je partner voor dat je kindje niet altijd krijgt wat hij wil als het gaat om affiniteit naar 1 ouder. Voorbeeld: Je kindje wil alleen verschoond worden door papa en niet door mama. Zeg tegen je kindje dat mama hem nu even verschoond, omdat jij druk bent en als hij dat niet wilt, dat hij dan niet wordt verschoond.
  • Zorg ervoor dat je kindje jullie niet voor het blok zet en niet tegen elkaar kan uitspelen. Blijf met elkaar praten, zodat de kleine niet tussen jullie in komt te staan.

Inloggen met