Inloggen Registreren

Login op je Daddy account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Mij onthouden

Daddy account aanmaken

Alle velden met een (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord herhalen *
E-mail *
E-mail herhalen *

Kun je een baby verwennen?

Je hoort de opmerkingen al in je hoofd. Een familielid die vind dat je, je baby niet zo veel aandacht moet geven, want daar worden ze verwend van. Een vriend of vriendin die zegt dat je niet zo veel spulletjes voor de kleine moet kopen, omdat je je kleintje veel te veel verwend. Wat doe je dan?

Volg je gevoel!
Ondanks alle goedbedoelde adviezen ben jij de ouder van je kindje. Jij bepaald dus wat je doet met je kleintje en hoe jij reageert op je kindje. Vrienden en familie zijn vaak minder tijd bij de kleine dan jij en kunnen dus minder goed beoordelen of je kindje echt aandacht nodig heeft of niet. Luister naar je gevoel en laat je niet te veel leiden door wat anderen zeggen.

Voor baby’s tot de 6 maanden aandacht vragen, vooral door middel van huilen, nota bene de enige manier om aan te geven dat hij of zij iets nodig heeft. Zo’n jong kindje is compleet afhankelijk van zijn ouders en kan zichzelf nog niet troosten en ook niet in zijn eigen behoeften voorzien. Een kindje jonger dan 6 maanden kan je dus eigenlijk ook nooit te veel verwekken. Zo’n jong kindje heeft aandacht nodig, veel contact met de ouders en veel zorg. Als ouder mag je dus alle opmerkingen over het verwennen van je kindje (jonger dan 6 maanden) direct in prullenbak gooien. Doorgaans heeft een huilende baby aandacht nodig, omdat hij zich eenzaam voelt, maar ook kan het zijn dat je kindje hongerig is of pijn voelt.

Wat is wel goed voor je baby?
Je baby heeft contact nodig. Je baby is natuurlijk al 100% afhankelijk van jou, maar je baby heeft ook contact nodig voor zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. Huidcontact is een heel simpel en belangrijk middel om contact te maken met je kindje. Je kindje dragen zorgt er ook voor dat je kindje zijn gevoel ontwikkelt, doordat deze heel erg dicht is bij papa of mama. Het werkt kalmerend voor baby en ouder, doordat ze beter contact hebben. Er is onderzoek gedaan na de gevolgen van veel huidcontact en baby’s die veel contact hebben huilen gemiddeld minder dan baby’s met minder huidcontact.

Vergis je dus niet in het huilgedrag van je kindje in de eerste 6 maanden van hun leventje. De baby vraagt om aandacht, omdat hij of zij het nodig heeft, niet omdat hij of zij het wil. Je verwent je baby nooit te veel als je daar aandacht aan besteed. Maar hoe zit het dan met baby’s vanaf 6 maanden?

Na de eerste 6 maanden
Na de eerste 6 maanden leert je kindje om zijn gevoelens beter te controleren. Je baby zal meer gaan letten op het gedrag van papa en mama en zal daar ook langzaam op gaan inspelen. Ze gaan merken dat emoties een reactie uitlokken. Hierdoor is de kans wel aanwezig dat je, je kindje gaat verwennen. Soms gaat je kindje tenslotte uitdagend gedrag vertonen om te zorgen dat hij of zij krijgt wat hij wil.

Maar wanneer verwen je, je kindje nu eigenlijk. Verwennen is eigenlijk iets aan je kindje geven wat hij of zij niet nodig heeft. Af en toe verwennen kan helemaal niet kwaad, het kan zelfs helpen om gezond gedrag te stimuleren, maar op het moment dat je dwangmatig deze methode moet toepassen omdat je kindje dan pas rustig wordt, dan is je kindje verwend en moet je gaan zoeken naar methoden om dit gedrag af te leren.

Een baby die meer dan 6 maanden oud is, huilt vaak om meer dingen dan alleen om de aandacht te krijgen die hij of zij nodig heeft. Ook kan je kindje huilen omdat hij moe is, of omdat hij die dag veel heeft beleeft en dat allemaal een plaats moet geven. Zorg dat je weet dat je kindje niks te kort komt en nergens pijn heeft en troost hem dan op een normale manier. Als je kindje dan nog reageert, dan is het verstandig om hem of haar even alleen te laten, omdat het dan rustiger wordt in de omgeving.

Ook is het goed om je kindje af en toe boos en verdrietig te laten zijn. Ze leren omgaan met hun gevoel en ook met het uiten van hun gevoel en dat is helemaal geen slecht gedrag. Daar hoeft echt niet altijd een achterliggende reden achter te zitten en je hoeft er ook niet altijd op te reageren.

Bedenk dus goed dat jij de ouder bent van je kindje en dat jij aanvoelt wat hij of zij nodig heeft. Maak je niet te druk over wat anderen ervan vinden, maar, zeker na de eerste 6 maanden, maak je ook niet meteen druk als je kindje gefrustreerd of emotioneel is.

Soms is het een stukje verwerking van je kindje en niet een roep om aandacht meer. Jij bent de ouder van je kindje en jij hebt het beste met je eigen kind voor!

Inloggen met