Boertje laten

En wat moet je doen als je baby niet wil boeren.
Boertjes
Iedereen kent het fenomeen wel. Of je nu zelf kinderen hebt of niet, vrijwel iedereen weet dat een baby na het voeden vaak een boertje laat of moet laten. De vraag die rijst is natuurlijk waarom dit nodig is? En wat moet je doen als je baby niet wil boeren.

Waarom is een boertje belangrijk?
Een baby is nog niet helemaal in staat om te drinken zonder lucht mee naar binnen te nemen. Hierdoor kan het zijn dat er lucht mee naar binnen gehapt wordt. Dit kan in het begin best veel zijn en zou langzaam af moeten nemen op het moment dat je kleine beter leert drinken. Je kindje moet nog leren drinken en neemt daarom dus lucht mee. Die lucht verzameld zich in de maag en kan erg ongemakkelijk zijn. Daarom moet die lucht er weer uit. Ook kan het zijn dat je kindje door de lucht makkelijker vol zit en daardoor niet genoeg drinkt.

Oorzaken boertjes van je baby:

De belangrijkste oorzaken waarom je baby een boertje moet laten zijn:

  • Het happen naar lucht door je kindje, omdat zij nog moet leren drinken en ademen tegelijk. Hierdoor neemt ze te veel happen met lucht in plaats van melk en daardoor komt de lucht in de maag.
  • Ook is de spijsvertering van je kleine nog in ontwikkeling. Hierdoor kan het zijn dat bij de vertering van voedingsstoffen ook gas vrij komt. Dit is heel normaal. Je kindje zal dus ook af en toe scheetjes laten.
  • Het kan zijn dat je baby’tje niet helemaal goed wordt aangelegd door mama of dat ze verkeerd aanhapt wanneer je een flesje probeert te geven. Als de speen niet goed gevuld is of je kindje deze niet goed in de mond heeft en wel begint te slikken, kan er extra lucht mee in de maag terecht komen.
  • Sommige kindjes zijn gulziger dan andere. Je zal zien dat als je kindje hongerig is, dat ze sneller probeert te drinken en hierdoor ook meer lucht mee naar binnen neemt.
Hoe moet je, je kindje laten boeren?
Er zijn verschillende technieken om je kindje te laten boeren. De ene techniek werkt bij het ene kindje beter dan bij het andere en soms is het ook prettig om verschillende technieken af te wisselen. Een boertje komt soms vrij snel, binnen enkele minuten, maar kan soms ook een half uur op zich laten wachten.

Over de schouder
Is misschien wel de meest bekende techniek om een baby te laten boeren. Je legt je baby tegen je borst met haar gezicht naar je toe. Je ondersteunt je kleine met je ene hand onder haar billetjes en wrijft of klopt zachtjes op haar rug van onder naar boven. Het werkt soms om ook op de billetjes te beginnen, omdat je kindje daar ontspannener van wordt en de boer daardoor makkelijker naar boven komt.

Op schoot
Je neemt je baby op schoot en zet haar op haar billen. Laat je baby een klein beetje naar voren leunen en hou haar vast op de borst. Ondersteun haar hoofd onder de kin met je wijsvinger en je duim, zeker wanneer je baby nog erg jong is. Met de andere hand wrijf of klop je zachtjes of haar rug van onder naar boven.

Op je onderarm
Je kan je baby’tje op je rechteronderarm laten rusten met haar gezicht van je af. Ondersteun haar hoofdje met je hand en laat haar iets voorover liggen. Je kan je arm met je baby tegen je eigen borst laten rusten. Wrijf of klop nu zachtjes op de rug van de kleine van onder naar boven.

Bungelen
Pak je baby onder de oksels vast en til haar op. Je mag je kindje even laten hangen en dan zachtjes op en neer wiegen. Als je te veel wiegt wordt het ongemakkelijk en is de kans groot dat je kindje het niet fijn vind. Als je merkt dat je kindje deze houding niet fijn vindt, probeer dan een van de andere technieken.

Wat als je baby niet boert?
Soms heeft een baby gedronken en valt daarna meteen in slaap, zonder eerst een boertje te hebben gelaten. Je hoeft je kindje dan niet wakker te maken voor het boertje. Als je kindje last heeft van lucht in de maag, dan merk je het gauw genoeg. Je kindje wordt hangerig en huilerig.

De hierboven beschreven technieken zijn wel ook toepasbaar als je baby in slaap is gevallen. Je kindje zal ontspannener zijn dan wanneer ze wakker is.

Spuug bij het boeren
Het gebeurt vaak dat baby’s wat voeding mee terug geven als ze een boertje laten. De term hiervoor is reflux. De maag en de slokdarm zijn nog niet sterk genoeg om de boer en de lucht onafhankelijk van elkaar te houden en daardoor komt er wat voeding mee. Normaal gesproken is dit niet erg en als je kindje goed groeit en voldoende drinkt hoef je, je ook geen zorgen te maken.

Heb je het gevoel dat je kindje erg veel teruggeeft na de voeding of dat zij niet voldoende groeit, dan kan het zijn dat je kindje last heeft van refluxziekte en is een arts raadplegen raadzaam. Hou er rekening mee dat de teruggegeven melk soms meer lijkt dan het werkelijk is. Gooi maar eens een klein beetje melk over een hydrofiele doek en vergelijk het met hoeveel je kindje spuugt.

Tot welke leeftijd is boeren belangrijk
De spijsvertering van je kindje is na geboorte nog niet helemaal volgroeid. Het ontwikkeld zicht wel snel en vaak is de spijsvertering tussen de 4 en 6 maanden na geboorte voldoende om over te gaan op andere soort voeding dan alleen melk. Dit is ook het moment waarop kan worden gestopt met de boertjes van je kindje. Nu begint het leuke eten van prakjes voor je kindje over gaat naar vaste voeding.

Belangrijke tip bij flesvoeding: Roer de voeding in plaats van schudden. Hierdoor komen er minder luchtbelletjes in de voeding van je kindje. Lees ook : Flesvoeding klaarmaken

Voeding

In het begin zal je kindje alleen maar borst of kunstvoeding krijgen. Hierna zal dit overgaan op pap en fruithapje en misschien al wel vast voedsel! Maar vanaf wanneer mogen ze dat? Dat leggen we je graag uit.

Papa regelt het

Zowel voor als vlak na de geboorte zijn er een heleboel zaken die geregeld moeten worden. Niet alleen een grappige babykamer, wat kleren en een mooie naam, maar ook bijvoorbeeld verzekeringen en geboorteaangifte.

Sprongetjes

Soms is je baby opeens lastiger dan anders, zonder duidelijke oorzaak. Hij huilt veel, is humeurig en hangerig, wil opeens niet meer eten of slaapt moeilijk. Grote kans dat je kind in een sprongetje zit.

Inloggen met