Inloggen Registreren

Login op je Daddy account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Mij onthouden

Daddy account aanmaken

Alle velden met een (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord herhalen *
E-mail *
E-mail herhalen *

Brandveiligheid

Maak van je roze wolk geen rookwolk!

Maak van je
roze wolk
geen
rookwolk!

Van harte gefeliciteerd

Je partner is in verwachting of je hebt onlangs een kindje gekregen. Daarmee ben je onderweg om een expert te worden in alle soorten tafelhoekjes, babyfoons, traphekjes en fleshygiëne om je kindje zo veilig en gezond mogelijk op te laten groeien?Brandveiligheid is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan er ook bij jullie brand ontstaan met alle nare gevolgen van dien. Gelukkig kun je zelf veel doen om je gezin hier tegen te beschermen. Op deze pagina geven we je tips om je huis voor jouw en je gezin brandveiliger te maken.

Een goede voorbereiding kan levens redden. Zo maak je van je roze wolk geen rookwolk!

Tip 1 Zorg dat je gewaarschuwd wordt

Als je slaapt wordt je niet wakker van rook, wel van het alarm van een rookmelder. Goedwerkende rookmelders zijn van levensbelang om tijdig te kunnen vluchten. Plaats overal rookmelders waar brand kan ontstaan en in elke slaapkamer (behalve in de keuken en badkamer.)

Test je rookmelders regelmatig en vervang de batterijen op tijd.

Kies bij voorkeur koppelbare brandmelders, zodat je overal in huis wordt gewaarschuwd bij brand. Kijk ook of er brandmelders hangen op logeer adressen van jouw zoals bij opa en oma.

Tip 2 Koolmonoxide, een echte sluipmoordenaar

Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat je niet ruikt, proeft en ziet. Het kan vrijkomen bij je (gas)kachel, geiser of cv-ketel. Je houdt de kans op vergiftiging zo klein mogelijk door je cv-ketel jaarlijks te laten controleren, je huis goed te ventileren en een koolmonoxidemelder op de juiste manier te plaatsen.

Wil je meer weten over CO (Koolmonoxide)? Scan de code hieronder.

Tip 3 Veilig koken

Veel branden ontstaan tijdens het koken. Laat je niet afleiden door je kind(eren) tijdens het koken. als je wegloopt, zet het fornuis even uit. Door een kookwekker te gebruiken blijf je alert. Houd brandbare spullen zoals pannenlappen en boodschappen op afstand van het fornuis. Zo verklein je de kans dat er brand uitbreekt.

Dek een vlam-in-de-pan af met een passende deksel of blusdeken. Blus nooit met water omdat dit kan zorgen voor een steekflam.

Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten van de kookplaat en draai de stelen van de pannen naar de zij- of achterkant. Zo kan je kind niks van het fornuis trekken en voorkom je brandwonden. Als je huis zich ervoor leent, zou je eventueel een hekje kunnen plaatsen om de keuken af te sluiten.

Tip 4 Let op met je apparaten

Ook in electrische apparaten ontstaat vaak brand. Bijna alle electrische apparaten worden warm bij gebruik. Als de warmte niet goed weg kan, bijvoorbeeld door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Houd daarom apparaten zoals je wasdroger en tv stofvrij. Zet apparaten alleen aan als je overdag thuis bent en laad batterijen van je telefoon, tablet of babyfoon alleen op als je in de buurt bent.

Leg het apparaat tijdens het opladen op een niet-brandbare ondergrond zodat de hitte weg kan. Gebruik alleen originele opladers.

Tip 5 Doe de deur dicht

Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnen-deuren voor je gaat slapen, redt levens als er brand uitbreekt. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook - de grootste bedreiging bij brand - beperkt wordt. Je hebt hierdoor meer kans en tijd om veilig te vluchten. Om je baby bij gesloten binnendeuren toch goed te kunnen horen kun je een babyfoon gebruiken.

Tip 6 Veilig en snel naar buiten

Beoefen na de kraamtijd je vluchtplan. Met een baby in huis stapelen wasgoed en andere (baby)spullen zich al snel op. Zorg ervoor dat de vluchtweg inclusief de trap vrij blijft.

Spreek af wie voor welk kind of huisdier zorgt en bepaal vooraf de snelste en veiligste vluchtroute. Zorg dat de voordeursleutel altijd op een vaste plek bij de voordeur te bereiken is zodat je geen waardevolle tijd verliest. Spreek buiten een verzamelplek af, waar je elkaar ontmoet en de brandweer kunt bellen.

Tip 7 Brandwonden

Meer dan een kwart van de brandwondenpatiënten is jonger dan 5 jaar. in 90% van de gevallen is de oorzaak hete vloeistof zoals thee of koffie. Drink daarom nooit hete koffie of thee met een kind op schoot, zet kopjes altijd midden op tafel en pas op met kaarsen, aanstekers en lucifers.

Koel brandwonden minstens tien minuten met lauw zacht stromend leidingwater en verwijder alleen kleding die niet vast aan de wond kleeft. Luiers houden hete vloeistoffen vast, trek deze uit om verdere verbranding te voorkomen.

Meer Informatie?

Op deze pagina staan 7 simpele maatregelen waarmee je je huis (brand)veilig kunt maken. Loop geen risico en pas deze tips vandaag nog toe.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om jouw huis voor jezelf en je gezin brandveiliger te maken? Wil je meer informatie over brandwonden? Huur jij jouw woning en twijfel je wat de verhuurder moet doen voor jouw brandveiligheid?

Bekijk dan de website van de brandweer. www.brandweer.nl/brandveiligheid
(
bron. brandweer.nl)

Inloggen met