Vliegen met baby's en kinderen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De allerjongste passagiers hebben extra aandacht nodig aan boord. Ga je een vliegreis maken met je kind of gaat je kind alleen op reis? Bereid de vlucht dan goed voor en bekijk wat de vliegmaatschappij je bied.

Reizen met kinderen jonger dan 2 jaar Baby's en peuters tot 2 jaar reizen op schoot bij een passagier van 18 jaar en ouder. De leeftijd op de heenvlucht is daarbij bepalend. Wanneer jouw kind tijdens de heenvlucht 1 jaar is en op de terugvlucht 2 jaar is, reist je kind zowel op de heen- als terugvlucht bij je op schoot.

Een volwassene (18 jaar en ouder) mag in verband met veiligheidsvoorschriften met maximaal 2 baby’s/peuters reizen. Je reist in dit geval met één baby op schoot en voor de andere baby boek je een aparte stoel. Alleen reizende kinderen Kinderen tot en met 4 jaar mogen alleen onder begeleiding van hun vader, moeder of wettelijke voogd reizen. Kinderen van 5 tot en met 11 jaar dienen gebruik te maken van de UM service (Unaccompanied Minor-service). Deze service is verplicht voor alle kinderen onder de 12 jaar. Daarnaast is het ook verplicht om de reisvergunning van de vliegmaatschapij ingevuld mee te nemen en te tonen bij de check-in balie op de luchthaven.

Kinderen van 12 tot en met 17 jaar mogen met de meeste vluchten onbegeleid reizen, m.u.v. vluchten naar de Antillen, dan is begeleiding verplicht. Indien gewenst kan de UM service optioneel worden bijgeboekt. Maaltijden Voor kinderen tot 12 jaar met een eigen stoel serveren de meeste maatschappijen tijdens verre vluchten een kindermaaltijd. Bij de vertrekkende vluchten vanuit Amsterdam wordt aan boord een aardigheidje uitgedeeld.

Op vluchten van/naar Europese- en Middellandse Zee bestemmingen wordt geen maaltijd geserveerd. Daarnaast kan je aan boord snacks en drankjes kopen uit het assortiment waarmee ze langskomen tijdens de vlucht. Bagage, kinderwagens, babywiegjes en kinderzitjes Er zijn geen wiegjes aan boord bij de meeste maatschapijen Voor baby’s van 0-2 jaar geldt een maximum van 10 kilo ruimbagage. Daarnaast mag je per kind één paraplubuggy of andere buggy van klein formaat, maxi cosy of easy walker tot maximaal 10 kg gratis meenemen. De kleine buggy mag je meenemen naar de gate waar je het achterlaat en hij alsnog het ruim in gaat.

Het is (vaak) niet mogelijk om over de buggy te beschikken tijdens een tussenstop. Je krijgt de buggy terug bij de bagageband. Om de kans op beschadigingen tijdens het vervoer in het bagageruim te verkleinen kan je overwegen om de kinderwagen te laten sealen.

Indien je een aparte stoel voor je baby hebt geboekt, kan je een kinderzitje met keuringsnorm ECE R44-03 of hoger en stoelverhogers meenemen in de cabine, deze zitjes vallen binnen de gratis 10 kg.

Inloggen met