Inloggen Registreren

Login op je Daddy account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Mij onthouden

Daddy account aanmaken

Alle velden met een (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord herhalen *
E-mail *
E-mail herhalen *

Wat doet het consultatiebureau?

We kennen allemaal wel de term consultatiebureau, maar bij velen gaat er nog geen belletje rinkelen wat er nu precies gebeurd bij een consultatiebureau. Daarom een korte uitleg over wat een consultatiebureau is en wat er gebeurt wanneer je erheen gaat.

Wat is het consultatiebureau? En wat doet het?
Een consultatiebureau is een verzamelnaam van artsen en verpleegkundigen die de ontwikkeling van je kindje in de gaten houden. Een consultatiebureau is eerstelijns zorg en daarom heb je geen doorverwijzing nodig om naar een consultatiebureau te gaan. Tegenwoordig wordt een consultatiebureau niet meer georganiseerd vanuit de rijksoverheid, maar vanuit de kleinere overheden en daarom heeft het vaak de naam CJG gekregen (Centrum voor Jeugd en Gezin).

In elke regio hebben de bureaus daardoor een eigen aanpak, maar elk bureau moet voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. Dit houdt in dat er kort na de geboorte iemand langs komt voor een screening en ook dat er een huisbezoek volgt als het kindje tussen de 10 en 14 dagen oud is. Een consultatiebureau is een adviserend orgaan en daardoor niet verplicht, maar wel wenselijk. Het zijn professionals die samen met jou de groei en ontwikkeling van je kindje in de gaten houden, klaar staan voor vragen en advies kunnen geven over vrijwel alles wat met je kindje te maken heeft. Ook worden bij het consultatiebureau de vaccinaties gedaan die je kleine nodig heeft in zijn of haar eerste 4 levensjaren.

Contact met het consultatiebureau
Het eerste contact met het consultatiebureau wordt in gang gezet zodra jij je kindje aangeeft bij de gemeente. Normaal gesproken hoef je daar zelf niks voor te doen.
Vervolgens komt in de eerste week iemand langs om het eerste onderzoek bij je baby’tje te doen. Er wordt een gehoortest gedaan bij je kleintje en ook zal de hielprik plaatsvinden. Bij de hielprik wordt een klein beetje bloed uit de hiel van je baby’tje gehaald welke naar een lab wordt gestuurd voor onderzoek naar ernstige ziektes. Vaak zijn de ziektes die je kindje kan dragen niet geneeslijk, maar wel te verbeteren door de juiste medicatie of voeding. De hielprik geeft je uitsluitsel of je kindje drager is van zo’n ziekte of niet.

Na ongeveer 10 tot 14 dagen in het jonge leventje van jullie wonder, zal er nog eens iemand langskomen van het consultatiebureau. Doorgaans is dit een jeugdverpleegkundige waarbij je de eerste vragen kan stellen. Dit bezoek is bedoelt als (extra) kennismaking en voor extra uitleg over wat het consultatiebureau en jij van elkaar mogen verwachten. Ook wordt een eerste afspraak gemaakt voor een bezoek aan het consultatiebureau.

Bezoeken aan het consultatiebureau
Als je kindje eenmaal een paar weekjes erop heeft zitten, mag hij voor het eerste mee naar het consultatiebureau. Enkel de eerste screening en het bezoek tussen 10 en 14 dagen vindt plaats bij jou thuis.

Hieronder een kort overzicht van de momenten waarop een consultatiebezoek normaal wordt gepland.

 • 4 weken
 • 8 weken
 • 3 maanden
 • 4 maanden
 • 6 maanden
 • 7,5 maanden
 • 9 maanden
 • 11 maanden
 • 14 maanden
 • 18 maanden
 • 2 jaar
 • 3 jaar
 • 3 jaar en 9 maanden


Bij elk consult wordt er onder ander gekeken naar de ontwikkeling van je kind. Er vindt een algemene gezondheidscheck plaats en ook wordt er gekeken naar de groei van je kindje. De ene afspraak zal je te maken hebben met de jeugdarts en de andere afspraak met de verpleegkundige.

Vaccinaties
Tijdens deze afspraken zal je kindje ook worden gevaccineerd. In deze eerste fase van het leven van je kindje zijn dat er nogal wat, maar hij zal daar profijt van hebben in zijn latere fase van het leven.

Hieronder een overzicht van de vaccinaties en wanneer ze worden gegeven:
 • Leeftijd Prik 1 Prik 2 6-9 weken (8 weken consult) DKTP – HIB – Hepatitis B Pneumokokken
 • 3 maanden DKTP – HIB – Hepatitis B
 • 4 maanden DKTP – HIB – Hepatitis B Pneumokokken
 • 11 maanden DKTP – HIB – Hepatitis B
 • 14 maanden BMR Meningokokken type A,C,W,Y


DKTP = vaccin tegen Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis
HIB = vaccin tegen Haemophilus influenzae type B
BMR = vaccin tegen Bof, Mazelen en Rodehond

Hoewel vaccinaties er niet voor zorgen dat je een ziekte niet kan krijgen, zorgen ze er wel voor dat je lichaam weerbaarder is. Het vaccin is een verzwakte variant van een ziekte, waar het lichaam normaal gesproken redelijk makkelijk weerstand kan bieden. Doordat je lichaam antistoffen aanmaakt om deze ziekte uit je lichaam te werken, kan je lichaam bij een besmetting met een sterke variant van de ziekte, sneller reageren met antistoffen en hierdoor ook ervoor zorgen dat je beter bent opgewassen tegen de sterke variant. Er zullen altijd voor en tegenstanders zijn van vaccins. Het is niet verplicht je kind in te enten, maar je geeft je kind wel extra weerbaarheid gedurende zijn hele leven.

Tips
Als je naar een consultatiebureau gaat, dan is het verstandig om van te voren na te denken wat je wilt weten. Schrijf vragen die je hebt al van te voren op. Men kan je tenslotte advies geven over opvoeden.

Maar ook is het handig om een aantal praktische zaken bij je te hebben:
 • De groeigids die je hebt gekregen bij het huisbezoek
 • De vaccinatiekaart
 • Schone luiers en billendoekjes
 • Evt een omslagdoek voor tijdens het wachten op je beurt (vaak wordt er door de assistent gewogen en moet je daarna even wachten tot je naar de arts of verpleegkundige kan)

Inloggen met