Inloggen Registreren

Login op je Daddy account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Mij onthouden

Daddy account aanmaken

Alle velden met een (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord herhalen *
E-mail *
E-mail herhalen *

kies je jouw achternaam of die van je vrouw?

Tot 1998 kreeg een baby , wanneer het was erkend door de vader, automatisch de achternaam van de vader. Tegenwoordig heb je de mogelijkheid om te kiezen om jouw baby de achternaam van jou of de moeder te laten dragen. Maak je geen keuze dan krijgt de baby een achternaam toegewezen, bepaalt door jouw burgelijke staat; ongehuwd of gehuwd.

Ongehuwde ouder

De baby krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Ben je niet getrouwd en wil je dat jouw kind jouw achternaam gaat dragen, dan moet een akte van naamskeuze opgemaakt worden. Jij kan de baby erkennen, maar hiermee heb je jouw achternaam niet veilig gesteld. Wanneer geen akte van naamskeuze wordt opgesteld, krijgt het erkende kind de achternaam van de moeder.

Gehuwde ouder

Sinds 1998 kan gekozen worden of de baby die binnen een huwelijk is geboren de achternaam van de vader of de moeder krijgt. Wordt er geen keuze gemaakt dan krijgt de baby automatisch de achternaam van de vader. Indien je kiest voor de achternaam van de moeder, dan moet dit vastgelegd worden in een akte van naamskeuze.

Akte van naamskeuze

Indien je een bewuste keuze wil maken over de achternaam van de baby, dan laat je dit vastleggen in een akte van naamskeuze. Dit kan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Een dergelijke akte dient wel voor de uitgerekende geboortedatum opgemaakt te zijn. Zowel jij als de moeder van de baby dienen bij het maken van deze akte aanwezig te zijn.
Na de geboorteaangifte is een akte van naamskeuze niet meer mogelijk. Het opstellen van een akte van naamskeuze kan alleen als het jullie eerste kind is. Een tweede of derde kind krijgt automatisch de naam van het zusje of broertje. Dit om eenheid van achternaam in het gezin te houden. Hierbij geldt wel dat de naamskeuze is voor alle kinderen van dezelfde vader en moeder.

Als ouders het niet eens worden over de achternaam van de baby beslist de rechter.

Inloggen met