Inloggen Registreren

Login op je Daddy account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Mij onthouden

Daddy account aanmaken

Alle velden met een (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord herhalen *
E-mail *
E-mail herhalen *

De eerste schooldag

Voor het eerst naar een echte grote kinderschool. Erg spannend natuurlijk voor zowel papa als kind.

De eerste schooldag
Een van de meest spannende momenten voor ouder en kind in het nog jonge leven van jullie kroost. De vraag is altijd wie het spannender vindt? Papa of dochter, mama of zoon? De eerste schooldag (wendag) lijkt een hele happening, maar valt eigenlijk heel erg mee. Wat gebeurd er nu eigenlijk allemaal nadat je, je kind de laatste knuffel hebt gegeven en achterlaat in het lokaal.

1. ALLEMAAL VERZAMELEN!
Daar sta je dan. Samen met allemaal andere vaders en moeders die hun kind ook voor de eerste keer achterlaten. En dan wordt er gevraagd om weg te gaan. De kinderen krijgen alle aandacht en de ouders moeten weg. De leerkracht zal in het begin alle koppies tellen en kijken of alle kindjes zich op hun gemak voelen. Niet ieder kindje vind het even makkelijk om alleen gelaten te worden tussen al die leeftijdsgenoten en de meeste leerkrachten zullen je kind dan ook proberen gerust te stellen of ze afleiden door ze een taakje te geven. Bijvoorbeeld dat ze op de schoolkrijtjes moeten letten omdat de juf ze elke keer kwijt raakt!

2. WAAR ZIJN WE NU EIGENLIJK?
De kinderen krijgen vervolgens een rondleiding. Ze krijgen te zien dat groep 1 klassen eigenlijk altijd bestaan uit verschillende hoekjes waar ze kunnen spelen. In de ene hoek kan geknutseld worden met klei, in de andere kan je schilderen en weer in een ander hoek is de woonhoek gemaakt met speciale keuken en stoelen. Verder zal de juf of meester laten zien waar alle belangrijke spullen liggen en wat belangrijke plekken zijn om te onthouden. Denk aan de knutselspullen, kwasten, waar de toiletten zijn en waar de kapstokken zijn.

3. REGELTJES UITGELEGD
Na de rondleiding wordt er vaak in een kring gezeten en gaat de leerkracht de regels even langs. Eerst de jas ophangen voor we binnen komen, daarna samen in de kring om te vertellen hoe je dag of weekend was en ga zo maar door. Ook het samen spelen, samen delen principe zal door de leerkracht worden uitgelegd. Net als het opruimen nadat je hebt gespeeld. Ook zullen wat regeltjes worden uitgelegd over het spelen in bepaalde hoeken. Denk bijvoorbeeld aan het verfhoekje waarbij het belangrijk is dat de kleine eerst een schort aandoet voor hij verf en kwasten pakt en bij het opruimen precies de omgekeerde volgorde langsgaat (op het wassen van de kwasten en het ophangen van het kunstwerk na natuurlijk)

4. ROULEREN
Als alle regeltjes zijn uitgelegd is er een grote kans dat de leerkracht de kinderen gaat opdelen in kleinere groepjes en ze een hoek toewijst. Zo houdt de leerkracht overzicht en kan de leerkracht sneller zien waar de interesses van je kind ligt. Ook kan de leerkracht door de kleinere groepjes makkelijker in gesprek gaan met je kind en hem wat beter leren kennen. Aannemelijk is dat de leerkracht zal vragen naar hobby’s, family en huisdieren.

5. EERSTE SCHOOLVRIENDEN
Je zal merken dat je kind tijdens de eerste schooldag al zijn weg gaat zoeken tussen de andere kinderen om vrienden te vinden. Het ene kind vindt het toch wat spannend en blijft wat verlegen op de achtergrond, de ander zoekt gelijk andere kinderen op met dezelfde interesses. Hoewel de leerkracht je kind niet kan dwingen vrienden te worden met andere kinderen, kan de leerkracht wel invloed uitoefenen en zal de leerkracht dit ook zeker doen. De leerkracht kan vragen of jouw kind mee mag doen met een spelletje dat andere kinderen aan het spelen zijn of juist je kinderen uitdagen om elkaar van dingen te voorzien. Als de klas een keuken heeft, kan de leerkracht bijvoorbeeld de kinderen die in de keuken staan, uit dagen om de kinderen die aan een tafel zitten te kleien, van eten te voorzien. Hierdoor ontstaat er toch interactie tussen de kinderen en mede daardoor kan het zomaar zijn dat je
kindje zijn ware soulmate vindt op de eerste schooldag.

6. AAN ELK MOOIS KOMT EEN EINDE
Voor je het weet is de eerste schooldag alweer voorbij. De leerkracht zal de kinderen nog een keer mee nemen in de kring en misschien wel even vragen wat ze het leukste hebben gevonden aan de dag. De leerkracht zal waarschijnlijk een verhaal voorlezen of samen met de kinderen een liedje zingen. Als er getekend of geknutseld is door je kind, dan zal de leerkracht het meegeven aan je kind, of direct aan jou als je, je kindje weer komt ophalen. Vervolgens mogen de kinderen op de gang hun jassen aantrekken en twee aan twee in de rij gaan staan om naar buiten te gaan. Niet elke school hanteert dit, er zijn ook scholen waarbij de eerste dag wordt afgesloten door de ouders in de klas te laten en hun kinderen weer mee te nemen.

Hoe dan ook. Je kindje zal een hele drukke en enerverende dag hebben en grote kans dat je heel veel verhalen hoort als je je kindje ophaalt. Dat plezier is waar je het allemaal voor doet. En de educatie misschien ook wel een beetje.

Voeding

In het begin zal je kindje alleen maar borst of kunstvoeding krijgen. Hierna zal dit overgaan op pap en fruithapje en misschien al wel vast voedsel! Maar vanaf wanneer mogen ze dat? Dat leggen we je graag uit.

Papa regelt het

Zowel voor als vlak na de geboorte zijn er een heleboel zaken die geregeld moeten worden. Niet alleen een grappige babykamer, wat kleren en een mooie naam, maar ook bijvoorbeeld verzekeringen en geboorteaangifte.

Sprongetjes

Soms is je baby opeens lastiger dan anders, zonder duidelijke oorzaak. Hij huilt veel, is humeurig en hangerig, wil opeens niet meer eten of slaapt moeilijk. Grote kans dat je kind in een sprongetje zit.

Inloggen met