Inloggen Registreren

Login op je Daddy account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Mij onthouden

Daddy account aanmaken

Alle velden met een (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord herhalen *
E-mail *
E-mail herhalen *

Eerste hapjes

Maar wanneer begin je daar nu eigenlijk mee?
De eerste hapjes
Misschien wel een van de mooiste en spannendste momenten in het eerste jaar van jou en je baby. Het geven van zijn eerste voeding. En dan hebben we het niet over het flesje over de borst, maar een lekkere puree van een lepeltje. Maar wanneer begin je daar nu eigenlijk mee?

Eerste hapjes
Een kindje geeft redelijk duidelijke signalen als ze klaar is voor haar eerste hapjes. Je kindje bepaalt vaak haar eigen tempo. Wat kun je verwachten?

  • Smakgeluiden of hapbewegingen
  • Je kindje stopt van alles in haar mond
  • Ze kijkt je het eten nog net niet van je bord af, toont duidelijke interesse naar wat jij aan het eten bent
  • Je baby drinkt duidelijk meer dan hiervoor
  • Je kindje sabbelt veel op eigen handjes en op die van jou
  • Je kindje wordt in de nacht opeens weer wakker, terwijl ze eerst doorsliep

Vanuit het voedingscentrum wordt gesteld dat je kindje vanaf ongeveer 4 tot 6 maanden klaar is voor haar eerste oefenhapjes. Het is niet verstandig om voor de eerste 4 maanden te beginnen met het aanbieden van ander voedsel, omdat de darmen van je kindje nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn. Het is ook niet verstandig om langer dan 6 maanden te wachten met het aanbieden van ander voedsel, omdat je kindje dan verhoogde kans krijgt op allergieën en ook heeft je kindje vanaf de tijd
de aanvullende voeding nodig om zich verder te ontwikkelen.

Oefenhapjes
De eerste hapjes van je kindje zullen absoluut nog geen hele maaltijden zijn. tegenstelling, het zijn slecht oefenhapjes. Je kindje moet heel veel leren. Je kindje leert nieuwe smaken en structuren leren kennen. Die smaken komen behoorlijk binnen bij je kleintje. Kinderen hebben bewezen meer smaakpapillen dan volwassenen en zijn daardoor veel gevoeliger voor verschillende smaken. De snoetjes die je kindjes trekken bij een nieuwe smaak zijn dan ook volledig oprecht en zijn ontzettend leuk om te fotograferen en filmen.

Ook moet je kindje nog heel erg wennen aan het nieuwe voedsel. Waar je kindje eerst alleen maar hoefde te slurpen en slikken, moet ze nu haar lippen om een lepel heen zetten en het daarmee ook van de lepel afschrapen. Maar hoe werkt dat nu? Grote kans dat je kindje door onwetendheid en door de sterke smaak haar eerste hapjes weer uitspuugt. Belangrijk bij nieuwe voeding: Geef het in gematigde hoeveelheden en wissel niet te snel af. Geef bijvoorbeeld een weekje elke dag een smaak voeding en de volgende week een nieuwe smaak.

Wat kan je het beste geven?

Zorg ervoor dat je kindje verse producten krijgt zonder extra toegevoegde suiker of zout. Groenten uit pot en blik bevatten vaak meer zout dan goed is voor je kindje. Begin ook niet met te veel aanvullende voedsel, omdat dit voor vervelende krampjes bij je baby kan zorgen. Als je begint met de eerste aanvullende hapjes rond de 4 de maand van je baby dan moet je beginnen met zacht voedsel. Hierbij moet je denken aan waterige zachte puree van bijvoorbeeld babyrijst of aardappel. Hier zitten veel vezels in waar je kindje energie uit kan halen. Vervolgens kan je overgaan naar dingen als zoete aardappel, wortel, peer of pompoen. Rond de 5 de maand laat je je kindje kennis maken met smaken en structuren die wat dikker zijn. Het is wel beter om nog steeds zachte- of puree-voeding te gebruiken. Denk hierbij aan linzen, avocado en papaja.

Vanaf de 6 de maand is je baby er klaar voor om ook wat vaster voedsel te krijgen. Daar begint een nieuwe uitdaging voor je kindje. Je kindje moet dan namelijk leren om te kauwen. Waar je kindje eerst alles met de tong naar de keelholte kon verplaatsen, moet ze nu echt met haar kaken aan het werk. De tong moet het voedsel dus naar de zijkant van de mond brengen en vervolgens moet ze leren om haar kaken te gebruiken om het voedsel te kauwen. Dit kan er in het begin voor zorgen dat je kindje wat moet kokhalzen. Haar reflex ligt nog voor op de tong en het duurt even voor deze naar de achterkant van de tong verplaatst. Door te blijven oefenen en vast voedsel te blijven aanbieden, verplaatst dit zich vrij snel naar achteren.

Kauwen
Kauwen is iets nieuws voor je kindje en heeft even tijd nodig om te ontwikkelen. Je baby moet iets afbijten en vervolgens met haar tong naar de zijkant van haar mond brengen om het te vermalen met haar kaakjes alvorens het door te slikken. Dat is een hele opgave en de bewegingen met haar tong zal ze zeker nog moeten leren. Blijf dus oefenen met vaste hapjes. Hapjes die op een gegeven moment ‘smelten’ in de mond zijn goed om mee te oefenen. Denk aan soepstengels of biscuitjes. De
ene baby leert wat sneller kauwen dan de andere baby dus geef niet op.

Een bekende methode voor het aanbieden van vast voedsel is de Rapley methode. Deze methode werkt ook met het aanbieden van vast voedsel wat je kindje zelf in haar mond moet stoppen en waarop ze zelf moet leren kauwen. Voor de kleine kan dit een leuke en spannende uitdaging zijn en als ze daarmee leert kauwen een goede methode om te gebruiken.

Zout en suiker
Waarom je moet oppassen met zout en suiker, heeft voornamelijk met het verteringssysteem van je kindje te maken. Dit verteringssysteem is nog niet helemaal ontwikkeld en daardoor erg gevoelig. Zout is vooral slecht voor de nieren van je baby. Je nieren zijn nog niet goed in staat het af te breken. Daarom is het belangrijk om babyvoeding te bereiden zonder toevoeging van zout en probeer dingen als bouillon ook zelf te maken zonder extra toevoeging van zout. Eet je baby mee met de rest van het gezin, voeg dan pas zout toe aan producten als ze al geserveerd zijn en geef geen extra zout aan je kindje. Suiker is vooral een risico, omdat je kindje hierdoor een voorliefde voor gezoette producten kan krijgen en producten met veel suiker zijn natuurlijke dikmakers. Overtollig suiker slaat zich op als vet en dit is niet bevorderlijk voor een gezonde ontwikkeling van je kindje. Zoete producten kan je in het begin van het leven van je baby ook beter vermengen met producten die minder zoet zijn, bijvoorbeeld banaan of sinaasappel.

Andere belangrijke producten om te mijden!
Een moeder mag geen rauwe producten eten wanneer ze zwanger is. Dit, omdat er schadelijke bacteriën in het eten kunnen zitten die voor een gevaarlijke infectie kunnen zorgen bij het kindje. Omdat de darmen van je kindje nog niet helemaal ontwikkeld zijn is het van belang dat je, je baby en peuter ook nog geen producten geeft die rauw of half rauw zijn. De toxoplasmose-parasiet kan in producten als filet americain en tartaar voorkomen en daarmee voor een behoorlijke infectie zorgen.

Wees ook voorzichtig met je baby en jonge katjes en met je baby en ongewassen groente en fruit. Ook hier kan de bacterie in voorkomen. Honing is een natuurlijk suiker en lijkt daarom een prima alternatief voor suiker van de suikerbiet. Toch moet je in het eerste jaar van je kindje voorzichtig zijn met honing. Honing kan een bacterie bevatten die kinderbotulisme veroorzaakt. Ook tegen deze bacterie is het afweersysteem nog niet opgewassen op deze jonge leeftijd. De klachten zien niet mild: Je kindje kan geconstipeerd raken, spierzwakte vertonnen en uitdrukking in het gezicht verliezen. In een ernstig geval kan ze zelfs verlamming in de middenrif krijgen. Het ziekenhuis kan het gelukkig goed behandelen, maar voorkomen is beter dan genezen. Geef je kindje daarom in het eerste levensjaar geen honing.

Wees voorzichtig met pinda’s. Pinda allergie is een van de meest voorkomende allergieën als het gaat om voedingsproducten. Sommige kinderen hebben last van huidklachten na het eten van pinda’s, bij andere kinderen zwelt de slokdarm op, wat tot gevolg kan hebben dat ze geen lucht meer krijgen. Als je twijfelt, ga dan eerst in overleg met je huisarts of de arts op het consultatiebureau om uit te sluiten of je kindje een allergie heeft. Heb je het zelf of iemand in jou familie, dan heeft je
kindje een verhoogd risico. Heeft je kindje geen last van allergie, dan zijn pinda’s en andere noten wel goed om te geven. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen. Geef bij voorkeur zo lang mogelijk ongezouten noten en pinda’s en wees erg voorzichtig met het uitdelen van hele noten of pinda’s aan kinderen onder de 5 jaar. Kinderen verslikken zich er mogelijk in. Blijf er dus altijd bij als ze de pinda’s eten.

Voeding

In het begin zal je kindje alleen maar borst of kunstvoeding krijgen. Hierna zal dit overgaan op pap en fruithapje en misschien al wel vast voedsel! Maar vanaf wanneer mogen ze dat? Dat leggen we je graag uit.

Papa regelt het

Zowel voor als vlak na de geboorte zijn er een heleboel zaken die geregeld moeten worden. Niet alleen een grappige babykamer, wat kleren en een mooie naam, maar ook bijvoorbeeld verzekeringen en geboorteaangifte.

Sprongetjes

Soms is je baby opeens lastiger dan anders, zonder duidelijke oorzaak. Hij huilt veel, is humeurig en hangerig, wil opeens niet meer eten of slaapt moeilijk. Grote kans dat je kind in een sprongetje zit.

Inloggen met