Inloggen Registreren

Login op je Daddy account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Mij onthouden

Daddy account aanmaken

Alle velden met een (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord herhalen *
E-mail *
E-mail herhalen *

Het erkennen van je kind, altijd spannend!

Erkenning kind door vader

Als een vrouw en een man getrouwd zijn en een kind krijgen, is de erkenning automatisch geregeld. Heel eenvoudig: de vrouw uit wie het kind wordt geboren, is de moeder. De echtgenoot van de moeder wordt door de wet beschouwd als de vader. Door het huwelijk ontstaan tussen de echtgenoten en het kind alle familierechtelijke banden.
Het is anders als jouw baby niet geboren wordt binnen een huwelijk. Biologisch of niet, wettelijk gezien ben je dan niet de vader. Je zal het kind eerst moeten erkennen bij de gemeente, middels een akte tot erkenning.

Niet getrouwd en kind erkennen

Wanneer je niet getrouwd bent, maar wel de biologische vader dan ben je voor de wet niet de vader van het kind. Een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap veranderd daar niets aan. Wil je dit toch, dan dien je jouw baby te erkennen. In dat geval bevestig je dat je ‘officieel’ de vader bent. Door erkenning van een kind ga je familierechtelijke betrekkingen aan met het kind. Het kind krijgt jouw nationaliteit, waardoor de afstamming is geregeld. Behalve een erfrechtelijke band met het kind, krijg je ook een onderhoudsplicht. Ook als niet biologische vader kan je een kind erkennen. Let wel, dat erkenning van een kind niet automatisch inhoudt dat dit kind jouw naam gaat dragen.

Toch naam van moeder, na kind erkenning

Het erkende kind krijgt niet automatisch de geslachtsnaam van de vader. Indien je niet getrouwd bent en het de bedoeling is dat het kind jouw geslachtsnaam gaat dragen, dan zul je ruim voor de verwachte geboortedatum van de baby een akte van naamskeuze moeten laten opmaken. Dit kan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Bij het opmaken van deze akte dienen beide ouders aanwezig te zijn. Wanneer er geen akte van naamskeuze wordt gemaakt, draagt het erkende kind de naam van de moeder. Na de geboorteaangifte is geen akte van naamskeuze meer mogelijk.

Erkenning van ongeboren vrucht

Het is niet mogelijk een akte tot erkenning van een ongeboren vrucht op te stellen, terwijl de moeder nog getrouwd is met een andere man. In dit geval kan je andere man best de biologische vader zijn, echter de man waarmee de moeder getrouwd is, wordt wettelijk erkent als de vader van dit aanstaande kind. Een huwelijk regelt de erkenning van een kind namelijk automatisch. De biologische vader wordt hierdoor buitenspel gezet.

Inloggen met