Inloggen Registreren

Login op je Daddy account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Mij onthouden

Daddy account aanmaken

Alle velden met een (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord herhalen *
E-mail *
E-mail herhalen *

Wat is groeipijn ?

Groeipijn, iets waar je kindje flink last van kan krijgen. Gelukkig kan je hier als papa of mama zijnde wat aan doen om het te verzachten.
Zo’n beetje iedereen kent het begrip groeipijn wel of heeft het zelf ook gehad. Het is iets onschuldigs, duurt vaak kort, maar is wel even heftig. Groeipijn is iets wat bij veel kinderen voor komt. Het komt iets vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Omdat meisjes vaak iets eerder groeien, komt het vaak op jongere leeftijd voor bij meisjes dan bij jongens. Maar wat is groeipijn nu eigenlijk?

Spierpijn, botpijn of…?
Over het algemeen wordt aangenomen dat groeipijn een pijn is de spieren van beide bovenbenen. In sommige gevallen ook voelbaar in de scheenbenen. Maar wat nu precies de oorzaak is, dat weet men niet. Soms wordt aangenomen dat het een vorm is van spierpijn die komt door de groei van een kind. Omdat kinderen vooral in de nacht groeien zou het zo zijn dat daarom ook de pijn optreed. Maar je kindje groeit geen centimeters per nacht, dus dat is eigenlijk een onlogische reden. Ook zijn er aannames dat de pijn zich vooral ontwikkeld in de aanhechtingen van spieren en pezen. Gedeeltelijk zou dit ook weer aan groei geweten kunnen worden, en misschien ook aan de ontwikkeling van de pezen en spieren.

Botpijn is het gelukkig niet. Dat is nog een veel ergere pijn dan de spierpijn die de kinderen ervaren. Onderzoek heeft tot nu toe nog niks uitgewezen over groeipijn. Röntgenonderzoek heeft ook niet kunnen aantonen waar de pijn precies zit en wat er dan gebeurd. Kortom. We weten eigenlijk niet waar de groeipijn werkelijk vandaan komt.

Waar moet je op letten?
Groeipijn is dus heel natuurlijk. Het komt bij meisjes vaak voor in de leeftijdsperiode tussen twee enelf jaar en bij jongens tussen twee en dertien jaar. De grootste groep kinderen heeft er last van tussen hun vierde en achtste levensjaar. De symptomen doen zich vaak niet langer dan anderhalf tot twee jaar voor.

Groeipijn wordt vaak gekenmerkt door een pijn in de spieren in de nacht of na intensief bewegen. Het is een pijn die niet goed te beschrijven of aanduiden valt en houdt vaak tussen de tien a vijftien minuten aan. De pijn kan hevig genoeg zijn om kinderen er wakker van te laten worden. In sommige gevallen kan je kind er hoofdpijn en buikpijn bij krijgen. Door slaap tekort kan je kindje ook vermoeid
raken en huilbuien krijgen.

Waar je op moet letten is dat het aan de bovenstaande voorwaarden voldoet. Doet dit het niet, dan is het wellicht raadzaam om een huisarts te raadplegen. Ook bij de volgende symptomen is het
verstandig om naar een huisarts te gaan:

 1. De pijn manifesteert zich in één been en niet in beide
 2. Je kind is koortsig zonder goede verklaring
 3. Je kind kan zijn ben niet meer goed bewegen
 4. Je kind heeft zwellingen in bijvoorbeeld enkels of knieën
 5. Je kind heeft pijn in de gewrichten en niet ertussen
 6. Je kind heeft overdag net zo veel last van pijnklachten als in de nacht
 7. Je kind heeft meer pijn bij bewegen.

Wat kan je doen?
In feite kan je niet heel veel doen tegen groeipijn. Doordat we niet weten waar het vandaan komt, is er geen middeltje om het te verhelpen. Ook is het iets wat vaak maar tijdelijk optreed en ook niet heel lang duurt.

Als je toch niet machteloos wil zijn dan kan je de volgende dingen proberen:
 • Masseer licht over de plek waar je kindje aangeeft last van te hebben. Hierdoor ontstaan nieuwe prikkels door het huid op huid contact en kan je kindje zich focussen op wat wel fijn voelt in plaats van hetgeen wat niet fijn voelt.
 • Doe oefeningen met de benen van je kind. Laat je kind op de vloer liggen, benen gestrekt, voeten iets gebogen en laat je kindje dan het been van boven naar beneden bewegen, zonder de knieën te bewegen.
 • Maak een lekkere warme kruik voor je kind en leg die tegen de zere plek. Warmte maakt spieren los en daardoor zou de pijn kunnen afnemen. Een warm bad is ook een prima oplossing.
 • Eventueel kan je, je kind een (kinder)paracetamol geven. Echter wordt dit afgeraden, omdat de pijn doorgaans na tien tot vijftien minuten weer verdwijnt. Houd je altijd aan de dosering die op de verpakking of de bijsluiter aangegeven staat.

Voeding

In het begin zal je kindje alleen maar borst of kunstvoeding krijgen. Hierna zal dit overgaan op pap en fruithapje en misschien al wel vast voedsel! Maar vanaf wanneer mogen ze dat? Dat leggen we je graag uit.

Papa regelt het

Zowel voor als vlak na de geboorte zijn er een heleboel zaken die geregeld moeten worden. Niet alleen een grappige babykamer, wat kleren en een mooie naam, maar ook bijvoorbeeld verzekeringen en geboorteaangifte.

Sprongetjes

Soms is je baby opeens lastiger dan anders, zonder duidelijke oorzaak. Hij huilt veel, is humeurig en hangerig, wil opeens niet meer eten of slaapt moeilijk. Grote kans dat je kind in een sprongetje zit.

Inloggen met