Inloggen Registreren

Login op je Daddy account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Mij onthouden

Daddy account aanmaken

Alle velden met een (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord herhalen *
E-mail *
E-mail herhalen *

Hoe ga je met een huilbaby om?

Wat te doen bij huilende baby’s? Vooropstaand. Op het moment dat ik dit artikel schrijf, heb ik nog geen praktijk ervaring met een huilende baby. In ieder geval niet van mijzelf. Mijn kleine zal, ten tijde van dit artikel, over een kleine 5 weken worden geboren. Maar toch ben ik bezig met onderzoek naar huilende baby’s. Waarom? In mijn omgeving zie ik verschillende mensen die last hebben van baby’s of kinderen die slecht slapen en veel aandacht nodig hebben. Dit gaat gepaard met onder andere veel huilen. Het lijkt een coping mechanisme te zijn voor de kleine, maar omdat deze niet kan praten, is dat moeilijk met zekerheid te zeggen.

Wanneer is het nou een huilbaby?
In Nederland is het niet heel duidelijk gespecificeerd wat een huilbaby is en welke baby normaal huilgedrag vertoond. Een gezonde baby zal na ongeveer 8 tot 9 weken gemiddeld anderhalf uur per dag huilen en 2 weken later zou dit al moeten zakken richting het uur. Een uur per dag is natuurlijk niks vergeleken met wat sommige mensen meemaken. Er wordt wel een soort van definitie gebruikt om een huilbaby te specificeren, maar meestal wordt er gesproken van excessief huilgedrag bij een baby wanneer de ouders het zo ervaren. De definitie zegt dat een baby gemiddeld minstens 3 uur per dag moet huilen, 3 dagen in de week, gedurende een periode van minimaal 3 weken. Dit is natuurlijk lastig vast te stellen, omdat ouders van huilbaby’s het al zwaar genoeg hebben.

Wat is het gevaar van het hebben van een huilbaby?
Het grootste gevaar is dat ouder en kind steeds meer afstand van elkaar ontwikkelen. Dit is niet goed voor ouders en al helemaal niet goed voor de baby. Deze heeft veel bevestiging, intiem contact en positieve energie nodig. Maar papa en mama worden vermoeid, ze slapen minder en raken daardoor zelf uitgeput, onzeker en somber. Het is erg lastig omdat er een neerwaartse spiraal ontstaat. Laten we ook niet vergeten dat bij een huilbaby het risico bestaat dat ouders ‘knappen’ en daardoor fysiek hun kind kwaad doen zonder dat ze het willen.

Wat kan je doen om door deze moeilijke periode te komen?
Er zijn ondertussen al aardig wat onderzoeken gedaan naar huilbaby’s en wat de oorzaak van een huilbaby kan zijn, maar bij slecht 5% van de huilende baby’s wordt een medische verklaring gevonden. Vooralsnog lijkt het een fase die je moet zien door te komen. Er zijn vele manieren om deze conflictsituatie te doorbreken. Als ouders kan je een wisseldienst draaien, zodat de ander kan uitrusten als de een zich ontfermt over de kleine. Ook zijn er verschillende manieren waarop troots kan worden geboden aan het kind. Een bekende methode is De Happiest Baby-methode. Dit heeft te maken met het nabootsen van 5 sensaties die de baby in de baarmoeder ervaarde.

  • Inbakeren, omdat de baby in de baarmoeder ook goed ingepakt zit.
  • De baby vasthouden in de zij of buikligging. Dit omdat baby’s in de baarmoeder doorgaans drijven op hun zij of buik.
  • Sussende geluiden maken in de oren van je baby, omdat de baby in de baarmoeder continu het bloed hoort stromen van de moeder. En in de baarmoeder klinkt dit best hard (stofzuiger niveau)
  • Wieg de baby. De baby wiegt in de baarmoeder ook heen en weer in het vruchtwater en dit brengt het gevoel van de baarmoeder terug bij de baby.
  • De baby laten zuigen op vingers of speentjes. Dit omdat de baby aan het einde van de zwangerschap gewend is om vruchtwater in te slikken en om af en toe een vinger of duimpje in zijn of haar eigen mond te stoppen. Let wel op dat deze methode het beste werkt voor baby’s van minder dan 6 maanden. 
Overdag zijn deze sensaties goed na te bootsen, maar als de nacht komt, wordt het wat lastiger, omdat ouders graag willen slapen. Er zijn onderzoeken naar verschillende bedjes waarbij inbakering, wiegen en achtergrondgeluiden centraal staan. Er zijn al knuffels te koop die het geluid van de zee, hartslag en muziekjes nabootsen. Zo heeft de baby toch iets zachts, maar wel met het bekende geluid van de moeder. Ook zijn er genoeg slaapzakken die gebruik maken van het inbaker systeem. Het is een kwestie van proberen wat het beste bij jullie kindje past.
Helpt geen enkele methode, wees dan niet alleen wanhopig. Zoek hulp bij specialisten, vraag om hulp van familie en vrienden. Er zijn waarschijnlijk genoeg mensen die jullie last willen delen voor een weekendje zodat jullie een weekendje rustig kunnen slapen en even tijd voor elkaar hebben.

Belangrijkste is dat je als ouder jezelf niet verliest in het gevecht tegen het huilen en dat je er samen uit komt, samen met jullie kleine.

Er is een groot risico dat je als ouder in een negatieve spiraal terecht komt, zeker wanneer je baby meer huilt dan gemiddeld. Een van de methoden om een baby minder te laten huilen is de Happiest Baby methode.

Deze bovenstaande 5 stappen werken echter het beste bij een baby tot 6 maanden. Waarom is dit zo?

In de eerste 6 maanden van hun jonge leventje, kunnen baby’s hun gevoelens nog niet goed uitstellen. Zij beleven het moment en daardoor zijn ze minder goed in staat om verband te zien tussen wat er gebeurt op korte en op lange termijn. Een van de weinige dingen die herkennen zijn ritmes en emoties. Hierdoor reageert een baby van 6 maanden heel erg op hoe papa en mama zich voelen. Een negatieve spiraal is dus snel gestart. Maar hoe zit het dan met kinderen van boven de 6 maanden?

De oudere baby
Een wat oudere baby leert wel om zijn gevoel zelf te beïnvloeden. Hij of zij kan gevoelens wat beter uitstellen en zelfs laten verdwijnen. Daardoor is ook bij oudere baby’s ritme heel belangrijk. Als een baby weet wat hij kan verwachten, dan zal hij minder snel overstuur raken. Vroeger was meeste bekende methode om je baby te controleren op een vieze luier, genoeg voeden en of deze koorts en pijn vrij is. Normaal gesproken zou een baby dan automatisch moeten stoppen (hoewel het soms een paar dagen kan duren).

Doordat baby’s vanaf 6 maanden zichzelf kunnen troosten, is het vanaf deze leeftijd ook logischer om je baby af en toe te laten huilen. De baby is tenslotte in staat actiever en logischer met zijn eigen gevoel om te gaan. Men zegt dat je een oudere baby beter gecontroleerd kan laten uithuilen. Dit houd in dat je, je kindje elke dag iets langer laat huilen voor je ernaar toe gaat. Dan geef je de bevestiging aan je kindje dat hij of zij niet alleen is, maar dat het soms even duurt voor hij de aandacht krijgt die hij wil.
Ook kan je een oudere baby aanleren om op je te wachten. Als je dit overdag leert, kan het zijn dat je baby in de nacht daar ook profijt van heeft. Leer je baby bijvoorbeeld dat hij of zij iets krijgt, dan even alleen wordt gelaten en als je terug komt dan prijs je je kleine wanneer hij of zij zich rustig heeft gedragen.

Conclusie
Het belangrijkste voor jou en je kindje is om ervoor te zorgen dat je, je kindje in de gaten houdt. Een kind huilt nooit voor niks, zelfs als de reden niet aanwijsbaar is. Zeker bij oudere baby’s is het laten uithuilen soms goed voor de baby, maar onthoudt dat je dan zeker moet weten dat je baby alle belangrijke comfort heeft die hij of zij nodig heeft. Zorg ervoor dat je kindje in een rustige omgeving is, dat je zelf niet te veel stress hebt en dat je kindje aan zijn of haar behoefte is voldaan. Zorg voor rust en regelmaat voor je kindje en onthoudt dat een huilend kindje prikkelbaar is en dat continu veranderen van aanpak vaak niet positief werkt. Volg je gevoel en als je denkt dat je het zelf niet aan kan, vraag dan hulp (van een professional). Je bent niet de eerste ouder met een huilend kindje en je zal zeker niet de laatste zijn. Vergeet niet dat, als je er alles aan doet om je kindje zo goed mogelijk te verzorgen, dit ook zo is en dat je instinct vaak juist is.

Inloggen met