Inloggen Registreren

Login op je Daddy account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Mij onthouden

Daddy account aanmaken

Alle velden met een (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord herhalen *
E-mail *
E-mail herhalen *

Melk voor kinderen

In de eerste half jaar van zijn jonge leven is melk zelfs de enige belangrijke voedingsbron voor je kindje.
Melk is een essentiele brond van voedingsstoffen voor je kindje. In de eerste levensfases van je kindje, vanaf geboorte tot het eerste jaar, zal je kindje melk hard nodig hebben. In de eerste half jaar van zijn jonge leven is melk zelfs de enige belangrijke voedingsbron voor je kindje.

Waarom melk belangrijk is voor je kind
Borstvoeding staat bekend als de beste manier om je kindje te voeden. Dit omdat in borstvoeding alles zit wat je kindje nodig heeft en net dat beetje meer. Belangrijk voor een pasgeborene is een rijk dieet aan vitaminen, calcium en eiwitten. Bovendien bevat borstvoeding extra stoffen die moeder aanmaakt, waardoor de weerstand en het groeien van je kindje wordt ondersteund.

In flesvoeding zitten ook alle belangrijke voedingsstoffen die een kind nodig heeft, maar niet dat beetje meer wat voor extra weerstand kan zorgen. Wel zal je kindje niet minder groeien van flesvoeding. In de melk die je kindje het eerste half jaar krijgt zit een ruime hoeveelheid aan vitamine B2 en vitamine B12. Bovendien is het rijk aan calcium. Calcium is nodig voor sterke tanden en sterke botten bij je kleintje, vitamine B2 heeft je kindje nodig voor de energie die nodig is om te groeien en
vitamine B12 is goed voor de aanmaak van rode bloedcellen. Via rode bloedcellen wordt zuurstof door het bloed verplaatst en voor de orgaangroei en voor het verwerken van voedingsstoffen is B12 uitermate geschikt. Van de eiwitten in melk raakt je kind verzadigd en bovendien helpen deze eiwitten bij de aanmaak van spierweefsel.

Je kindje heeft ook een toevoeging aan vitamine D nodig. Dit komt vaak uit druppeltjes of tabletjes bij kinderen. Vitamine D is nodig voor de opname van onder ander calcium uit melk. Het advies is, ook als je overgaat op normale melk, om je kindje zeker tot een jaar of 4 extra vitamine D te geven. Volg altijd de adviezen op de bijsluiter of die van het consultatiebureau op. Een langdurig te hoge inname van vitamine D kan schade toebrengen aan hart, nieren en bloedvaten. Symptomen hiervan zijn misselijkheid, slaperigheid, verminderede eetlust en obstipatie.

  • Kanttekening: het komt zelden voor dat iemand echt nadelige gevolgen ervaart van een overmaat aan vitamine D.
Wanneer ga je over naar gewone melk?
Er wordt aangeraden om de eerste 6 maanden van je kindje vooral te focussen op melk. De borstvoeding of flesvoeding (in de eerste 6 maanden geef je, je kindje de zogenaamde ‘volledige zuigelingvoeding’). De eerste 8 maanden is melk niet alleen hetgeen wat het meeste vocht oplevert voor je kindje, maar ook het meeste aan voedingsstoffen. Na de eerste vier maanden gaan veel ouders langzaam beginnen met het geven van oefenhapjes van andere voeding. Echter is dit, zeker in de beginfase, niet de hoofdvoeding voor het kind. Vanaf ongeveer één jaar is het prima om over te gaan op gewone melk. Eerder is niet goed voor je kindje, omdat er te weinig ijzer en te veel aan eiwit zit in gewone melk. Bovendien bevat het een stuk minder voedingsstoffen dan babymelk.

Geef je baby na de eerste 6 maanden opvolgmelk. Dit heeft een iets andere samenstelling dan de volledige zuigelingenmelk en past daardoor beter bij de ontwikkeling die je kleintje op dat moment doormaakt. Bovendien bevat het meer ijzer. Je baby krijgt hiervan al een voorraadje mee bij de geboorte, maar het is belangrijk dat die voorraad niet helemaal leeg loopt.

Vamaf de 8 maanden is een kleine hoeveelheid melkeiwitten niet meer schadelijk. Af en toe een slokje melk of een bakje yoghurt kan dan geen kwaad meer. Belangrijk is dat dit de hoofd voeding niet vervangt. In deze fase begin je stelselmatig met het vervangen van de babymelk met vastere voeding. Doe dit altijd met kleine stapjes. Neem tijd ervoor en maak langzaam de vervangende porties eten steeds groter.

Wat is de juiste hoeveelheid?
Vanuit het voedingscentrum komt het advies om elke dag melk of melkproducten te eten en te drinken. Dit hoeft niet specifiek halfvolle melk of volle yoghurt te zijn. Ook producten als kaas en karnemelk bevatten de voedingsstoffen die gewone melk ook heeft.

Als je kind een jaar oud is, kan je over gaan van de opvolgmelk naar de gewone melk. Het kan zijn dat jouw kleintje de smaak van gewone melk maar een beertje raar vindt. Als dat zo is, dan kan je eerst gewone melk met opvolgmelk mengen, zodat je kindje langzaam aan de smaak van gewone melk went. Verander langzaam van veel opvolgmelk en weinig gewone melk, naar weinig opvolgmelk en
veel gewone melk.

Een kind tussen de één en vier jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter melk of melkproducten nodig. Dit zijn ongeveer tee bekertjes melk. Doordat melkeiwitten erg verzadigend werken is het beter om niet veel meer aan melkproducten te geven. Het eten van de hoofdmaaltijden is net zo belangrijk, omdat daar andere voedingsstoffen in zitten en je kindje die ook binnen moet krijgen. Heb je een kindje dat niet van melk houdt, probeer dan eens iets anders met melk erin te geven. Denk aan yoghurt, kwark of vla. Probeer producten te geven met weinig toegevoegde suikers.
Hoewel vruchten vla of yoghurt heel verleidelijk is, is gewone yoghurt en vla beter.

Welke melk is het beste?
Er is veel verschillende melk. De bekende varianten zijn de magere, halfvolle en volle melk. Ook melk gerelateerde producten hebben vaak een magere, halfvolle en volle variant. In melkproducten zitten verzadigde vetten en deze komen het meest voor in volle producten. Hoewel niet elke deskundige het erover eens is, lijkt er een verband te zijn tussen het gebruiken van veel verzadigde vetten en hart en vaat ziekten. Toch zijn vetten voor je kind belangrijk, omdat daar veel energie uit gehaald wordt. Het voedingscentrum adviseert daarom om vooral halfvolle producten te gebruiken of deze te combineren met magere producten.

Na het eerste jaar mag je kindje dus over naar gewone melk, maar er wordt ook door dreumesmelk verkocht. Dreumesmelk is speciale melk voor kindjes vanaf ongeveer een jaar. In deze melk zit extra vitamine D en ijzer. Hierdoor is er de mogelijkheid om te kiezen tussen gewone melk, aangevuld met de dagelijkse vitamine D druppels (of tabletjes) en dreumesmelk. Het voedingscentrum stelt dat
dreumesmelk niet per se nodig is als je kindje eet volgens de schijf van vijf in combinatie met de aanvullende druppels. Gewone melk is dan voldoende.

Wat te doen met allergie?
Melk is dus een belangrijke bron van voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Maar voor sommige kinderen heeft het drinken van melk een vervelend effect. Verschillende klachten kunnen naar voren
komen, wanneer je kindje allergisch is voor een eiwit in de lactose van dierlijke melk.

Dit zijn de meest voorkomende klachten:
  • Huidklachten: jeuk, eczeem, galbulten (netelroos)
  • Maag- en darmklachten: diarree, buikpijn, overgeven
  • Luchtwegklachten: niesbuien, astma
  • Groeiachterstand
Bij baby’s is koemelkallergie de meest voorkomende allergie. Ongeveer 3500 baby’s per jaar krijgen deze diagnose. De problemen komen voor bij zowel kinderen die borstvoeding krijgen als kinderen die flesvoeding krijgen. Bij borstvoeding komt het via de moedermelk binnen, terwijl het bij flesvoeding via de melkpoeder komt. Deze wordt aangemaakt met koemelk. Als je kindje allergisch reageert op koemelk, dan is melk van andere dieren vaak ook geen goede vervanger, omdat die hetzelfde eiwit bevatten waar je kindje allergisch voor is. In de eerste maanden van het leven van je kindje wordt het vervangen van de melk afgeraden. Er is tegenwoordig al
flesvoeding mogelijk met verminderde aantal koemelkeiwitten.

Op de markt zijn er tegenwoordig veel vervangers voor koemelk. Denk aan amandelmelk, rijstmelk en sojamelk. Deze varianten smaken redelijk als gewone melk, maar bevatten niet het koemelk-eiwit. Omdat deze producten volgens de wet geen melk mogen heten, worden ze verkocht als -drink of - drank. Hoewel dit een goede vervanger lijkt voor je kinderen als ze allergisch zijn voor dierlijke melk,
blijkt dat er veel minder eiwit, calcium en vitamines in zitten. Kies je voor je kindje (ouder dan 1 jaar) toch voor een vervanger, zorg er dan voor dat het een drink is die genoeg toegevoegd calcium vitamine B2 en vitamine B12 heeft en zo min mogelijk is aangemaakt met suiker.

Melk! Wel of niet doen?
Mocht je twijfelen of melk gezond is of niet, bedenk dan dat melk in de schijf van vijf staat. Het voedingscentrum heeft deze schijf gemaakt om aan te geven welke producten een gezonde werking op het lichaam hebben en daarmee worden minder gezonde alternatieven uitgesloten. Van één product is moeilijk te zeggen of het gezond is of niet, omdat het heel erg af hangt van de proporties waarin je het inneemt. Het gebruik van melk staat in de schijf van vijf en hoort dus bij goede voeding en een gezonde levensstijl. Bovendien is melk erg belangrijk voor je kinderen, omdat er erg veel bouwstoffen en vitamines in zitten.

Wij raden het aan, maar mocht je toch voor een alternatief kiezen, zorg er dan altijd voor dat je kindje ook de juiste voedingsstoffen en vitamines binnen krijgen om zich goed en gezond te ontwikkelen.

Voeding

In het begin zal je kindje alleen maar borst of kunstvoeding krijgen. Hierna zal dit overgaan op pap en fruithapje en misschien al wel vast voedsel! Maar vanaf wanneer mogen ze dat? Dat leggen we je graag uit.

Papa regelt het

Zowel voor als vlak na de geboorte zijn er een heleboel zaken die geregeld moeten worden. Niet alleen een grappige babykamer, wat kleren en een mooie naam, maar ook bijvoorbeeld verzekeringen en geboorteaangifte.

Sprongetjes

Soms is je baby opeens lastiger dan anders, zonder duidelijke oorzaak. Hij huilt veel, is humeurig en hangerig, wil opeens niet meer eten of slaapt moeilijk. Grote kans dat je kind in een sprongetje zit.

Inloggen met