Reflux wat is het?

Wat is reflux?
We hebben er vast allemaal wel eens van gehoord. Maar wat is reflux nu eigenlijk? Reflux is het terugstromen van maaginhoud de slokdarm in.
Reflux komt voornamelijk voor bij baby’s. Bij reflux is sluit de sluitspier tussen maag en slokdarm niet goed af of gaat deze vaker open. Bij baby’s is de sluitspier vaker open en de maag nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor komt reflux bij baby’s vaak voor. In de loop van het eerste levensjaar zal je baby zich verder ontwikkelen en verdwijnen in de meeste gevallen de klachten die bij reflux horen ook.

Bovendien heeft een baby vooral vloeibare voeding, wat makkelijker naar boven komt dan vaste voeding.

Reflux komt voor in 2 soorten. Gewone reflux en verborgen reflux. Bij gewone reflux zal je kindje na voeding regelmatig spugen. Soms lijkt dit veel, maar valt dit heel erg mee. Ter vergelijking, gooi maar eens wat water of melk op een hydrofiele doek en je zult zien dat je al heel snel dezelfde hoeveelheid hebt als je baby’tje spuugt. Bij verborgen reflux komt de maaginhoud ook omhoog, maar spuugt je baby’tje dit niet uit. Vaak komt het dan tot in de keel en zakt het daarna weer langzaam naar beneden. Ook komt het soms in het mondje van je baby terecht, waardoor het lijkt of hij aan herkauwen is.

Wat betekent het als mijn kindje reflux heeft?
Meestal betekent reflux niet heel veel. Elk kindje spuugt wel eens wat op na de voeding. Je baby zal er bij normale reflux niet echt veel last van hebben. Er wordt door de Maag-Lever-Darm-Stichting gepraat over 3 verschillende soorten reflux: ongecompliceerde reflux, gecompliceerde reflux en atypische reflux.
Bij ongecompliceerde reflux zal je kindje regelmatig wat voedsel teruggeven. Zoals al gezegd zal je baby’tje er niet heel veel last van hebben. Als je kindje god groeit en het langzaam afneemt, dan wordt vaak gesproken over ongecompliceerde reflux.

Deze vorm van reflux komt het meeste voor. Het wordt niet behandeld, omdat het lichaam vanzelf sterker wordt en volgroeid raakt en daardoor zullen de klachten ook verdwijnen.

Gecompliceerde reflux heeft als gevolg dat de slokdarm geïrriteerd raakt en op den duur zelfs ontstoken. Bij gecompliceerde reflux heeft je baby vaak ook echt last van het terugstromen van de maagsappen. Klachten die vaak naar voren komen bij je kleintje zijn: veel huilen, snel geïrriteerd en weinig tot geen slaap.

Ook zie je dat de baby soms wat bloed opspuugt en vaker slikt dan normaal. Doordat je kindje waarschijnlijk slecht eet en slecht slaapt, kan hij een groeiachterstand oplopen of gewicht verliezen. Daarom wordt vaak gesteld dat gecompliceerde reflux behandeld moet worden met medicijnen. Niet iedereen is daar even happig op, omdat niet alle medicijnen even goed lijken aan te slaan en aan elk medicijn ook neveneffecten zitten.

Atypische reflux houdt in dat je kindje naast de normale refluxklachten ook nog hele andere klachten heeft. Atypische reflux komt voornamelijk voor wanneer bij een kindje de maaginhoud niet via het mondje naar buiten komt, maar in de luchtwegen terecht komt. Hierdoor kan je kindje astma, bronchitis, keelontsteking of zelfs apneu krijgen. Apneu is het plotseling tijdelijk wegvallen van de ademhaling.

Dit kan uiteraard slecht zijn voor de ontwikkeling van je kindje, doordat er minder zuurstof binnen komt dan je lichaam nodig heeft. Gelukkig komt atypische reflux niet heel veel voor.

Wat kan je doen als je kindje last van reflux heeft?

  • Als je twijfel hebt over reflux en de aard ervan bij jou kindje, is het belangrijk dat je dit aangeeft bij de huisarts, een kinderarts of op het consultatiebureau. Deze mensen zijn opgeleid in het herkennen van reflux en kunnen bepalen of dit invloed heeft op de ontwikkeling van je kindje.
  • Een veelvoorkomend advies bij refluxbaby’s is het geven van minder grote porties voeding. Hierdoor heeft het voedsel meer tijd en mogelijkheid om weg te zakken. Bovendien gaat dit bij kleinere porties sneller, dan bij grote hoeveelheden.
  • Zorg voor een goede speen op je drinkflesje. Deze moet niet te groot zijn en zorg ervoor dat er geen lucht ontstaat tussen de voeding (houdt de speen altijd goed gevuld). Voor moeders die borstvoeding geven is er vaak de mogelijkheid om met een lactatiekundige te kijken naar de juiste aanlegtechnieken. 
Het klinkt heel simpel, maar vaak wordt bij reflux aangeraden om je kindje zeker een half uur lang recht op te laten zitten na het voeden. Hierdoor heeft de voeding meer tijd en mogelijkheid om te zakken. Vaak is een wipstoel ook al goed, maar een draagzak is ook een hele goede oplossing.  Eventueel kan het helpen om flesvoeding wat in te dikken (met johannesbroodpitmeel). Hierdoor komt het minder snel omhoog en daardoor ook minder snel terug in de slokdarm van je kleintje.

Denk erom! Als je de billen van je baby optilt, bijvoorbeeld voor verschonen, dan bevorder je de reflux juist. Advies is om de billetjes van je baby een beetje opzij te rollen en hem dan terug te laten rollen op de luier.

Meestal zal je merken dat de klachten van reflux langzaam minder worden. Je kindje ontwikkelt zich en je geeft langzaam aan steeds meer vaste voeding. Men zegt dat reflux na 1 tot 1,5 jaar zou moeten zijn verdwenen. Maar! Bij twijfel, raadpleeg altijd een arts. Huilt je baby veel, komt er bloed mee bij het spugen, heeft je kindje altijd een slecht humeur, slaapt hij slecht. Bedenk je dan niet en ga naar de arts toe. Als het nodig is kunnen zij je doorverwijzen naar een kinderarts die de reflux vast kan stellen.

Inloggen met