Inloggen Registreren

Login op je Daddy account

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Mij onthouden

Daddy account aanmaken

Alle velden met een (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord herhalen *
E-mail *
E-mail herhalen *

Flesvoeding klaarmaken

Maar hoe doe je dit nu op een veilige en betrouwbare manier.
Flesvoeding klaarmaken
Veel moeders geven hun kindje borstvoeding, maar er zijn er tegenwoordig ook genoeg die direct overgaan op flesvoeding. Dit kan medische redenen hebben, maar ook praktische redenen. Een van de voordelen die dit oplevert voor vaders, is dat wij de kleine dan ook prima een flesje kunnen geven. Maar hoe doe je dit nu op een veilige en betrouwbare manier. Na het lezen van deze snelcursus ben jij als kersverse papa in staat voor je baby’tje een gezond flesje klaar te maken.

Weinig tijd?: lees dan even aan de onderkant van de pagina het verkorte stappenplan door!

Stappenplan:
 1. Als je een flesje wilt klaarmaken begin je met het zorgen dat je zelf schone handen hebt.
 2. Met vieze handen waar bacteriën op zitten de fles gaan klaarmaken, is natuurlijk een slecht begin. Je wast je handen voor je begint.
 3. Vervolgens controleer je of de fles en het speentje goed schoon zijn geworden gedurende de laatste poetsbeurt. Het kan zijn dat je het flesje misschien niet helemaal goed schoon hebt gekregen en dit nu pas opmerkt.
 4. Dan ga je over naar het voorbereiden van de voeding. Afhankelijk van hoe veel je de baby gaat voeden doe je koud water in een flesje. In Nederland hoeft dit water niet van tevoren gekookt te worden, omdat ons water erg schoon is. Doe dit in landen waar men normaal fleswater drinkt wel, of gebruik fleswater om het flesje van je kindje te vullen. Gebruik geen warm water. De kans op bacteriën in het water is groter en ook zitten er vaak net iets meer metalen in warm water dan in koud water. Je kan het flesje voor het verwarmen vullen, maar het is beter om dit te doen na het verwarmen.
 5. Verwarmen van het flesje kan op 3 manieren: in een pannetje met warm water, in de magnetron of in een elektrische flesverwarmer. Verwarm je het flesje in de pan, let er dan op dat je de pit niet te hoog zet en blijf bij het flesje, zodat deze niet te warm wordt. Als je de magnetron gebruikt, onthoud dan dat een magnetron niet geheel gelijkmatig verwarmt en het binnenste van de fles koeler kan zijn dan de buitenkant. Als je het flesje hebt opgewarmd in de magnetron, draai dan het flesje even een aantal keer rustig om in je handen, zodat de warmte goed verdeeld raakt. Schud het flesje niet, want dan komen er meer luchtbellen in het water, waar de darmpjes van je baby’tje last van hebben. In de magnetron wordt het volgende schema gebruikt bij een magnetron van 600W: - Fles 100ml: 30 seconden - Fles 150ml: 45 seconden - Fles 200ml: 60 seconden
 6. Voeg na het verwarmen van het water de voeding toe. Lees goed de verpakking en volg dit ook. Te veel voeding, omdat de kleine wat minder goed eet, heeft tot gevolg dat de voeding te dik is en de darmen en nieren het niet goed kunnen verwerken. Te weinig voeding zorgt ervoor dat je kleintje niet alle voedingstoffen binnen krijgt. Meestal zit er een doseerschepje bij flesvoeding. Gebruik die.
 7. Hoewel sommige mensen zeggen dat je hierna het flesje moet schudden, kan je beter een lange dunne lepel gebruiken en de voeding rustig roeren tot alle poeder is opgelost. Hierdoor komt er een stuk minder lucht in de voeding en dit is beter voor de darmen van je baby.
 8. Voeding heeft de juiste temperatuur als het tussen de 30 en 35 graden is. Controleer dit door een klein beetje aan de binnenkant van je pols te druppelen. Is het te heet, koel het dan af onder de koude kraan tot het de juiste temperatuur heeft of wacht een aantal minuten.
 9. Laat je kindje altijd maar maximaal een half uur drinken. Als je kindje nog niet alle voeding opheeft, gooi de rest dan weg. Bewaar nooit voeding, omdat hier bacteriën in kunnen groeien en de voedingswaarde afneemt.
Maak geen flesjes vooruit
Hoewel het heel verleidelijk is om alvast een aantal flesjes voor de komende uren vooruit te maken, wordt dit over het algemeen afgeraden. Er is een grote kans dat de voeding zijn voedingswaarde verliest of dat er zich bacteriën gaan vormen in het flesje met voeding. Maak elke keer als je, je baby’tje gaat voeden een nieuw flesje klaar. Eventueel kan je alvast een doseerbakje maken voor de juiste hoeveelheid voeding. In Nederland kan je vrijwel overal aan water komen, maak hier gebruik
van. Mocht je toch een voeding willen voorbereiden, zorg dan dat je deze direct na het aanmaken in de koelkast zet en maximaal 8 uur bewaard.

Koude melk
In principe kan je, je kindje ook koude melk geven. Echter is er een grote kans dat je baby deze voeding weigert. Je kindje is tenslotte ook gewend om warm gevoed te worden. Hou er rekening mee dat je een flesje maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaard.

Samenvattend
De volgende stappen moet je doorlopen om je baby een goede voeding te geven:
 1. Handen wassen
 2. Flesje en speen controleren en evt. (nogmaals) schoonmaken
 3. Flesje vullen met juiste hoeveelheid ‘koud’ water
 4. Flesje verwarmen tot juiste temperatuur
 5. Voeding toevoegen aan flesje met warm water
 6. Voeding goed door water heen roeren
 7. Temperatuur controleren
 8. Je baby voeden (max 30 minuten)

Voeding

In het begin zal je kindje alleen maar borst of kunstvoeding krijgen. Hierna zal dit overgaan op pap en fruithapje en misschien al wel vast voedsel! Maar vanaf wanneer mogen ze dat? Dat leggen we je graag uit.

Papa regelt het

Zowel voor als vlak na de geboorte zijn er een heleboel zaken die geregeld moeten worden. Niet alleen een grappige babykamer, wat kleren en een mooie naam, maar ook bijvoorbeeld verzekeringen en geboorteaangifte.

Sprongetjes

Soms is je baby opeens lastiger dan anders, zonder duidelijke oorzaak. Hij huilt veel, is humeurig en hangerig, wil opeens niet meer eten of slaapt moeilijk. Grote kans dat je kind in een sprongetje zit.

Inloggen met